Ahad, 9 Oktober 2011

Kesibukan yang sia2

Kongsi


"Jika kesibukan dapat menimbulkan kelelahan,maka waktu yang kosong akan menimbulkan kerosakkan " (Barzanzamhari)

Apa kesibukan yang sering melandamu wahai sahabat2ku?? Barapa saat kita mengingagati Allah,Berapa minit kita solat, berapa jam kita belajar,berapa jam kita main game, berapa lama kita berada di depan komputer menonton filem, facebook, chatting..
Astagfirullah...Sama2 pulang kembali mengingati Allah..Begitu banyak waktu yang habis tanpa amal apa lagi prestasi yang dirintis..

Jom kita lihat kembali sejarah..

Hassan bin Hannan melewati sebuah rumah yang selesai dibangun. Beliau berkata, "bila rumah ini dibangun??"Kemudian beliau menegur dirinya sendiri, "Mengapa kau tanyakan sesuatu yang tidak berguna utk dirimu?? Akan kujatuhkan hukuman dengan puasa setahun (diluar waktu2 yg diharamkan puasa)!!! SubhanaAllah

Sportif..Itulah cara benar menjadi besar..Berani menghukum kelalaian diri agat tidak mengulangi kesalahan serupa..Mengapa harus berkomentar pada hal2 yang relevan?? sia2

"Barangsiapa tidak menyibukkan diri dalam kebaikan, niscaya ia akan disibukkan dalam kesibukan dalam keburukan."


Umar Bin khattab :
"Tidak adanya kesibukan bagi kaum lelaki akan membawa kelalaian , sedangkan bagi kaum wanita akan membawa kepada hal2 yang memuaskan syahwat,"

Bagaimana dengan kita wahai sahabat2..
Berapa banyak sampah yang kita masukkan ke dalam hati dan otak kita dengan tangan kita sendiri setiap hari

Berapa banyak dosa2 kecil yang kita buat setiap hari sehingga menjadi satu habit pada diri kita.Jika para sahabat dan salafus soleh bertemu saling muraja'ah hafalan Qur'an dan saling berpesan memesan kearah kebaikan?? kita bagaimana?? Marcapada saat bertemu antara satu sama lain akan berbual ttg jumlah kekayan , jenis hiburan dan game yg menarik..

Ayuh muhasabah diri ...

Sebaik2 kesibukan adalah membaca Al-Qur'an,
sebaik2 teman duduk adalah buku,
sabaik2 tempat hiburan adalah perpustakaan,
Sebaik2 majlis adalah halaqah zikir dan ilmu
Sebaik2 pengawal adalah amal
Sebaik2 sahabat adalahyg mengingatikamu utk taat kpd Allah , bahkan apabila melihatnya akan ingat kpd Allah...SubhanaAllah...(Quauntum tarbiyah)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan